Günlük Rutinler ve Hayatımıza Etkileri

Rutinler zamanı ve enerjiyi optimize eder ve bize bir kontrol duygusu verir…

Hüseyin GÜZEL
Türkçe Yayın

--

Routines Create Super Achievers” by Thomas Oppong

Hepimiz bir takım rutinlere sahibiz; uyanmak, diş fırçalamak, kahvaltı yapmak, işe gitmek -gelmek vs. peki bunların nedenini hiç düşündünüz mü? Rutinler hayatı kolaylaştırır ve hedeflere ulaşmamıza yardımcı olur. Günümüzü yapılandırmamıza, zamandan ve enerjiden tasarruf etmemize yardımcı olurlar ve bize bir kontrol duygusu verirler.

İz bırakmak isteyen bir girişimci, akademik mükemmellik için çabalayan bir öğrenci veya mükemmelliği hedefleyen bir sporcu olsun fark etmez, iyi tanımlanmış bir rutin her şeyi değiştirebilir.

Egzersiz ve kişisel bakım için zaman ayırmaktan, işlerin üstesinden gelmek için günlük yapılacaklar listesi oluşturmaya kadar, bir rutin oluşturmak doğru yolda kalmanıza yardımcı olabilir.

“İyi alışkanlıklar ve disiplinler üzerine kurulu bir günlük rutin, aramızdaki en başarılıları diğerlerinden ayırır. Rutinler son derece güçlüdür.” diyor Darren Hardy.

Düzenli olarak iyi davranışlar, alışkanlıklar ve ritüellerle meşgul olursak, bu karakterimizde kökleşmiş düşünce ve davranış kalıpları geliştirmemizi sağşar. Başka bir deyişle, alışkanlıklarımız kim olduğumuzu şekillendirir.

O halde hedeflere ulaşmak, beklediğiniz sonuçla uyumlu bir dizi alışkanlık geliştirmek demektir. Belirli bir şekilde tutarlı davranmak anlamına gelir bu. O halde başarı, zaman, çaba ve tutarlı uygulamalar gerektiren bir yolculuk ve bir dizi eylemden ibarettir.

Rutinler, dünyanın en başarılı kişilerinden birçoğu için başarının temelidir. Olimpik atletlerden ünlü bilim adamlarına kadar, bir rutin oluşturma ve ona bağlı kalma yeteneği, dikkate değer ödüllere sahip olabilir.

Joe Louis, “Bir şampiyon ringde şampiyon olmaz, yalnızca ringde tanınır. Onun “oluşu”, günlük rutinleri sırasında gerçekleşir.”

Dünyadaki en başarılı insanların, bir rutine sahip olmaktan kaynaklanan güçlü bir odaklanma ve disiplin duygusuna sahip olması tesadüfi değildir.

Dwayne Johnson

‘Kaya’ olarak bilinen Dwayne Johnson, sabah 4:00 civarında uyanır ve bu, iş gününe başlamadan önce egzersiz yapmasına olanak tanır. Johnson gününe koşma, bisiklete binme ve merdiven çıkmayı içeren bir tür kardiyo rutini ile başlıyor.

Johnson’ın rutini, film programına ve oynayacağı karakterin eğitim ihtiyaçlarına bağlı olarak zaman içinde değişebiliyor.

Oprah Winfrey

Oprah, yıl için net hedefler koymasıyla tanınır mesela. İşe gitmeden önce egzersiz, meditasyon, günlük tutma ve okuma ile güne erken başlıyor. Aynı zamanda yaşam boyu öğrenen ve hevesli bir okuyucudur ve hayatını ve kariyerini etkileyen kitap ve fikirleri sık sık tartışır çevresiyle.

Bill Gates

Bill Gates’in çok yapılandırılmış ve disiplinli bir rutini var. Sabah 6:00 civarında uyanıyor, ancak ara sıra sabah 5:30 gibi erken uyandığından da bahsetmiştir.

Gates, gününe koşu, tenis ve halter dahil olan bir tür egzersizle başlıyor. Aynı zamanda doymak bilmez bir okuyucudur ve her gece yatmadan önce yaklaşık bir saat okuduğunu söylüyor. Genellikle yılda yaklaşık 50 kitap okuyor.

Warren Buffett

Warren Buffett, yaşam boyu öğrenmenin yılmaz bir savunucusudur ve çok okuması, her gün saatlerce okuması ve yeni şeyler öğrenmesiyle tanınır. Buffet’in birkaç saat okumayı içeren bir günlük rutini vardır ve ayrıca gereksiz dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırarak net düşünmeye öncelik verir.

Benjamin Franklin, yazı, bilim ve politika da dahil olmak üzere birçok alanda oldukça başarılı bir bilge idi. Aynı zamanda bir zaman yönetimi ustasıydı ve belirli hedefler belirleme ve bunlara ulaşmak için bir program kullanma sistemi geliştirmişti.

Rowling

J.K. Harry Potter serisinin yazarı Rowling, iş yazmaya geldiğinde disiplini ve odaklanmasıyla tanınıyor. Verdiği çeşitli röportaj ve açıklamalara göre, Harry Potter serisini yazarken katı ve disiplinli bir takım rutinleri vardı.

Alışkanlıklarından biri, kendine günlük kelime sayısı hedefleri belirlemekti. Günde belirli sayıda kelime yazmayı hedefliyor ve bu hedefe ulaşana kadar yazmayı bırakmıyordu. Bu, kitaplarda istikrarlı bir ilerleme kaydetmesine ve motive kalmasına yardımcı oldu.

Sahip olduğu bir başka alışkanlık da kafelerde veya diğer halka açık yerlerde yazmaktı. Evde yazmanın ertelemek için çok cazip olduğunu ve kafelerin arka plan gürültüsünün işine odaklanmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Ayrıca, genellikle sabahın erken saatlerinde, çocukları uyanmadan önce, günün belirli zamanlarını yazmaya ayırıyor.

Rutinler zamanı ve enerjiyi optimize eder ve bize bir kontrol duygusu sağlar

John C. Maxwell

John C. Maxwell bir keresinde şöyle demişti: “Her gün yaptığınız bir şeyi değiştirmedikçe hayatınızı asla değiştiremezsiniz. Başarınızın sırrı günlük rutinlerinizde gizlidir.”

Aynı şeyleri aynı sırayla yapmak, hedeflerinize ulaşmanız için elverişli bir ortam yaratabilir. Çalışmalar, rutinlerin üretkenliği ve odaklanmayı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabileceğini ve her alanda daha iyi performansa yol açabileceğini göstermiştir.

Araştırmalar, eyleme geçirilebilir rutinler geliştirmenin ve bunlara bağlı kalmanın odaklanmamıza ve hedeflerimize daha hızlı ulaşmamıza yardımcı olabileceğini gösteriyor. Kendimizi başarıya hazırlamanın, bizi hayatta ileriye götürmenin bir yoludur bu.

Bir rutine sahip olarak, belirli bir iş akışı oluşturabilir ve buna bağlı kalarak üretkenlik ve başarı sağlayabiliriz.

Hepimiz kendimizin en iyi versiyonu olmak istiyoruz ama bazen bu imkansız bir görev gibi gelebilir gözümüze. Mükemmelliğe ulaşmak insani olarak mümkündür elbette; ki tek ihtiyacınız olan sağlam bir günlük rutine sahip olmaktır.

Bir rutin oluşturmak, görevlerinize öncelik vermenize, önemli olan şeylere odaklanmanıza ve hayatınızın kontrolünü elinize almanıza yardımcı olabileceğinden süper başarılı olmanıza yardımcı olabilir.

William Feather, “Önümüze çıkan büyük şeyler … işimizin günlük rutininde ekilen tohumların meyvesidir” diyor.

Bir rutin, başarının temelleri olan yapı ve disiplini de sağlayabilir. Düzenli bir rutini takip ederek, zihinsel olarak yorucu olabilen, günlük olarak verdiğiniz kararların sayısını azaltabilir.

İyi bir rutin tanımlayıp oluşturarak, belirli bir iş akışı oluşturabilir ve buna bağlı kalarak üretken ve başarılı olabiliriz. Rutinler ayrıca görevlere öncelik vermemize ve dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmamıza yardımcı olarak odaklanmamızı ve hedeflerimize ulaşmamızı sağlar.

Rutinler hayatı kolaylaştırır. Bir rutin geliştirerek ve aynı aktiviteleri defalarca tekrarlayarak, beynimiz bu görevleri minimum çabayla gerçekleştirmeye şartlanır. Bu, dikkatimizi ve enerjimizi başka bir yere odaklamamızı sağlar, bu da daha üretken ve yaratıcı olmamıza yardımcı olabilir.

Rutinler genellikle hiç bitmeyen sıradan görevler döngüsü gibi hissedilebilir. Kendimizi neden bu günlük eziyete soktuğumuzu unutmak kolaydır. Ancak buna bağlı kalırsanız, bir rutin oluşturmanın ödülleri hayatınızı tamamen değiştirebilir.

“Geleceğiniz, günlük rutininizde bulunur. Başarılı insanlar, diğerlerinin ara sıra yaptığını her gün yapanlardır.” diyor Paula White.

İlk başta başarılı bir rutin oluşturmak sıkıcı görünse de, uzun vadede verilen çabaya değerdir. Bir dahaki sefere kendinizi bir tekdüzeliğin içinde bulduğunuzda, rutinlerin beyninizi otomatik pilot moduna geçirebileceğini ve harika şeyler başarmanıza yardımcı olabileceğini sakın unutmayın!

Thomas Oppong

Teknik ve Teknolojik Paylaşımlar ve Hayata Dair Her Şey…
Editor | Website | Medium | Linkedin | Facebook | Twitter | Instagram | Deepbloo | Flipboard | Paper.li

Thomas Oppong

38 stories
Destek olmak için bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz :) ve E-Posta Bültenimize de üye olabilirsiniz…

--

--

Hüseyin GÜZEL
Türkçe Yayın

EEE | PSM | Technical Editor & Writer | Siemens Mobility | Technical Library | Mentor of Sabancı Vakfı | huseyinguzel.net